باید بررسی شود که چرا حجم عظیمی از گل و لای در پشت سدها انباشت می شود؟ چرا که پوشش گیاهی را در بخش بالادستی سدها از بین بردهایم و به قوانین موجود در این زمینه که هم در بخش حفظ مرتع وجود دارد و هم در بخش طرحهای آبخیزداری، طی سالهای متمادی توجهی نکردهایم. تجاوز به حریم رودخانهها، رفتار طبیعی رودها را متأثر کرده است. به طور نمونه حدود ۱۵۰ متر ...
ناصر کرمی، اقلیمشناس، اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی مبنی بر زیر آب رفتن خوزستان و فرو ریختن سد کرخه طی روزهای آینده را دروغ محض دانست و گفت: به نظر میرسد برخی اتاق فکر درست کردهاند که به نفع تفکر خاصی دروغ جعل کنند و برای این دروغها از ادبیات تخصصی و روزنامهنگاران حرفهای بهره میگیرند تا علیه مخالفان پروژههای خاصی خبر تنظیم کنند و منافع ...
حجم زیادی از سیل اخیر در خوزستان وارد تالاب هورالعظیم گردیده و تا دومیلیارد مترمکعب از این تالاب آبگیری شده است. مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان از آبگیری هورالعظیم ایران و عراق تا دو میلیارد متر مکعب خبر داد و گفت: جادههای دسترسی داخل تالاب مانع آبگیری تالاب در همه بخشها میشود و باید بازگشایی جادهها و یکپارچهسازی تالاب هورالعظیم در دستور ...
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: در حال حاضر ۲۶ میلیون هکتار از این اراضی تحت مطالعات آبخیزداری قرار گرفتهاند که در ۱۱ میلیون هکتار از آن عملیات آبخیزداری اجرایی شده است و ۱۵ میلیون هکتار باقی مانده نیز در انتظار اجرای عملیات هستند.
زیست آنلاین: آیا جهان در مورد استفاده مجدد از آب به یک چارچوب قانونی استاندارد نیاز دارد، و چه عناصری می تواند آن را به این چهارچوب قانونی نزدیک تر نماید؟
سیل، جزو بلایای طبیعی به حساب می آید و واضح است که بلایای طبیعی خسارات فراوانی را برجای می گذارند. در سیل اخیر ایران، بسیاری از هموطنانمان خانه و کاشانه خود را از دست دادند. بسیاری از جنگلها و مراتع از بین رفت و به بسیاری از زیرساختها خسارات فراوانی وارد آمد.
ابزارهای مدیریت سیلاب چند مورد است که از آن جمله، عملیات آبخیزداری در حوضههای آبخیز سدها است. تهدید سیلاب، ناشی از عمق و سرعت جریان سیلابی است. بارندگی را نمیتوان کنترل کرد، اما با حفاظت از پوشش گیاهی، رعایت حریم مسیلهای منتهی به رودخانه و لایروبی منظم آنها، ایجاد سدهای گابیونی و یا به عبارتی دیگر عملیات آبخیزداری، میتوان عمق و سرعت جریان سیلابی ...
ایران از جمله کشورهایی است که سطح مناسبی از دسترسی ۹۹ درصد جمعیت شهری و ۷۵ درصد روستاییان به آب آشامیدنی را فراهم کرده است. در کنار این دستاورد مهم، جوامع انسانی متأثر از تنشهای آبی در سالهای اخیر در ایران به شدت افزایش یافته به طوری که در تابستان ۱۳۹۷، بیش از ۴۰ درصد جمعیت کشور تحت تنش آبی بودند.
به باور محققان آبهای ناشی از سیل، سرمایههای کشور هستند و اگر میتوانستیم آنها را به نواحی دارای پتانسیل ذخیره سیل هدایت کنیم، می توانستیم تا حد زیادی منابع آب را مدیریت کنیم تا در زمان کم آبی در پی چارهاندیشی برای تامین آب شرب نباشیم؛ اما در سیل اخیر این آبها به سمت دریا هدایت شدند. همچنین،گیتی خزاعی، پژوهشگر جامعه شناسی تغییر اقلیم گفت: سیل ...
سیل یک پدیده طبیعی است که در سایه مدیریت صحیح منابع آبی، می توان تا حد زیادی از خسارات آن کاست؛ اما وقوع سیل اخیر در اغلب نقاط کشور و خسارات فراوانی که به مردم و زیرساختها وارد آورد، نقدهایی را به شیوه مدیریت وارد می کند.
یک مقام مسئول در سازمان هواشناسی گفت: چنین ادعایی که بارشهای سنگین و خوب ایران طی روزهای گذشته، ناشی از طرح بارورسازی ابرها بوده، به طور کامل شایعه است. چون این طرح نمیتواند در جو تغییرات گسترده ایجاد کند. همچنین، با ورود سامانه جدید بارشی به کشور لازم است تمهیداتی برای حفظ ایمنی و کاهش ریسک مخاطرات ناشی از سیلاب احتمالی بعمل آید.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: سیل اخیر تلنگری برای مدیریت یکپارچه منطقه ای و شهری است. همچنین، استاندار مازندران گفت: ۵۰۰ ساختمان حریم و بستر رودخانه در سوادکوه در معرض تهدید است و باید نسبت به انتقال آن اقدام کرد.
یک متخصص حوزه منابع آب ضمن تشریح راهکارهایی برای جمعآوری روانابهای ناشی از رگبارها در سطح شهرها از بیتوجهی برخی مدیران شهری به تکنیکهای روز دنیا انتقاد کرد.
مدیرکل دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ضمن اشاره به اینکه بر اساس تصاویر ماهوارهای در اثر بارشهای اخیر کانونهای تولید گرد و غبار داخلی و حتی خارجی در کربلا و بصره کنترل شدهاند، گفت: از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۹۰ میلیارد متر مکعب آب به سفرههای زیرزمینی کشور نفوذ پیدا کرده که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
کردوانی جغرافیدان و فعال حوزه محیط زیست، خبری را که از قول وی در فضای مجازی مبنی بر پایان دوره خسکسالی و آغاز یک دوره ترسالی در ایران منتشر شده، تکذیب کرد و گفت: ایران همچنان در شرایط خشکسالی و کمآبی قرار دارد و بارشهای اخیر هم «اتفاقی» رخ داده است.
زیست آنلاین: خسارت سیل پرده ای دیگر از بحران آب است با آنکه ما همواره بحران آب را با کمبود آب و تبعات ناشی از آن از جمله خشکسالی به مردم معرفی کرده ایم ،حال باید از شکل دیگری از بحران آب صحبت کنیم که ریشه در "بیش بود" آب دارد. مدیریت سیل درست به اندازه مدیریت کم آبی و چه بسا بیش از آن از اهمیت برخورداراست.
استان های بوشهر، آذربایجان غربی، خوزستان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، هرمزگان، خراسان شمالی و رضوی از جمله مناطقی هستند که هشدارهای سیلاب را دریافت کردهاند.
کشور ما در سالهای اخیر تحت تأثیر ۳ عامل "رشد سریع و الگوی نامناسب استقرار جمعیت"، "کشاورزی ناکارآمد" و "سوءمدیریت" با چالشها و مشکلات ناشی از کمبود آب و استفاده نادرست از منابع آبی روبهرو شده که از آن تحت عنوان "بحران آب در ایران" یاد میشود.